top of page

Laagdikte

De laagdiktemeter word gebruikt voor het meten van de droge laagdikte van de verf. Droge laagdikte meting is waarschijnlijk de belangrijkste meting binnen de coatingindustrie. Een laagdiktemeter levert de informatie over de verwachte levensduur van een substraat en de doelmatigheid en visuele kenmerken van het product. Dankzij die gegevens weet u zeker dat uw product voldoet aan een hele reeks internationale standaarden.

Om de procesvariabelen tijdens het aanbrengen van de verf te weten is het verstandig de laagdikte te controleren terwijl deze nog nat is. Hiermee wordt een indicatie verkregen van de te verwachte droge laagdikte.

IMG_2690.JPG

Ruwheid

De oppervlakteprofielmeter worden gebruikt om de profielhoogte van een oppervlak te meten. De profielhoogte van een oppervlak beïnvloedt de algehele prestaties van een coating en is bepalend voor aspecten als hechting, dekking en het totale volume van de gebruikte coating. Bij grotere profielen is meer coating nodig om voldoende dekking te garanderen, zodat er geen ongecoate pieken achterblijven waarop roestplekken kunnen ontstaan. Kleinere oppervlakteprofielen kunnen een onvoldoende hechtlaag hebben om een geschikte hechting te verkrijgen, wat kan leiden tot het vroegtijdig ontstaan van defecten aan de coating.

IMG_2774.JPG

Hechting

Hechtingsproeven na het coating proces helpen de verbindingskracht tussen substraat en coating te beoordelen of tussen verschillende lagen coating of zelfs de cohesiesterkte van bepaalde substraten.

Routinetests maken deel uit van het inspectie- en onderhoudsproces en helpen mogelijke gebreken in de coating op te sporen. Om een definitieve hechtingswaarde vast te stellen is de hechtingstester een eenvoudige kwantitatieve methode. In de meeste gevallen word er gebruik gemaakt van testplaten. De testplaten worden mee gespoten met het object, zodat de testplaat in dezelfde coating met dezelfde omstandigheden behandeld word als het object zelf. De testplaat laten we 2 weken drogen, zodat deze goed is uitgehard.

IMG_2782.JPG
bottom of page